Scones eten is een echte Britse traditie, zeker in combinatie met thee. Maar hoe hoort het precies? En hoe doet The Queen het eigenlijk?

Een echte Britse traktatie waar ik dol op ben, is een cream tea. Dit is een kleine maaltijd van een potje thee, scones, clotted cream en jam. Ik ben echt verslaafd aan scones eten, ik vind het één van de lekkerste dingen om te eten! Ze helemaal zelf bakken is aan mij niet besteed, maar verse scones laten bezorgen doe ik wel geregeld en dat is enorm lekker!

Omdat ik het belangrijk vind om bepaalde tradities te respecteren, zeker wanneer je in Groot-Brittannïe bent wanneer je dit bestelt, wil ik scones eten natuurlijk wel op de juiste manier doen. Ik sneed de scones meestal met mijn mes door, besmeerde ze en at ze daarna als een soort mini hamburger op. Het voelde allemaal een beetje lomp. Dit is vast niet hoe de koningin haar scones eet, bedacht ik me. Ik ben op zoek gegaan naar de etiquette wat betreft scones eten.

Hoe spreek je het uit?

Er zijn twee manieren om scone uit te spreken. Je kunt het uitspreken rijmend op bon, maar je kunt het ook uitspreken rijmend op boon. Beiden is goed. In Amerika zeggen ze meestal ‘skoon’, maar in Groot-Brittannie zeggen ze meestal ‘skon’.

Scones eten doe je zo

Wanneer je een Cream Tea bestelt, krijg je meestal een kannetje thee waar je ongeveer twee kopjes uit kunt drinken, scones, jam of lemon curd en clotted cream.

De jam (of lemon curd) en clotted cream zijn meestal alleen voor jou, maar het kan ook zijn dat je ze moet delen. Wanneer dat laatste het geval is, is het uit den boze om met je mes erin te gaan, of (nog erger) je broodje erin te dippen. In plaats daarvan pak je het lepeltje wat er bij ligt en schep je kleine porties op je eigen bord. Houd het lepeltje niet op je bord, maar leg het terug. Je mag gewoon meer pakken als je eigen portie op is. Gebruik steeds hetzelfde lepeltje voor de jam en hetzelfde lepeltje voor de clotted cream.

Ga je de scones eten, snijd de scone dan absoluut niet door met een mes, maar breek hem met de hand open, zoals je een broodje ook door zou snijden. Dan kun je hem gaan besmeren.

Eerst jam of eerst clotted cream?

Of je eerst jam op de scone smeert of eerst clotted cream, daar zijn ze het in Groot-Brittannië ook nog niet over eens. Queen Elizabeth smeert eerst de jam en dan de clotted cream op haar scone. Dat is hoe ze het in Cornwall doen. Sommige mensen smeren eerst de clotted cream en dan de jam en dit komt oorspronkelijk uit Devon. Ik zou het heel graag hetzelfde doen als The Queen, maar persoonlijk smeer ik het liefst eerst de clotted cream en dan de jam, omdat het anders altijd een kliederboel wordt bij mij.

Basis tips voor het eten van scones

Verder zijn er nog een aantal dingen om te onthouden, wanneer je scones eet.

  • Het is uit den boze om een scone als een hamburgertje te eten.
  • Snijd scones nooit door met een mes, maar breek ze met de hand.
  • Eet scones altijd met de handen, niet met een vork. Een vork is, als het goed is, niet aanwezig bij wanneer je scones of een cream tea besteld. Wel een mes en lepeltjes.
  • Eet scones altijd warm.

Wil je met eigen ogen zien hoe scones eten echt hoort? Bekijk dan dit instructiefilmpje van Aimee Provence.