Het lekkerst om te ontbijten is toch wel echte Britse roerei. Maar wat is nou het geheim van de traditionele perfecte scrambled eggs?
Ik ben gek op ei in allerlei varianten. Gekookt, gebakken of gepocheerd. Maar het lekkerste vind ik toch wel de echte Britse scrambled eggs, oftewel: roerei. Maar wat is nou het geheim van het perfecte roereitje?
Hier moet je op letten
Het geheim tot het maken van de perfecte scrambled eggs zit hem in het kloppen. Dit moet goed en krachtig gebeuren. Door het goed te kloppen, klop je er namelijk lucht in, waardoor je luchtiger roerei krijgt. En luchtig is waar je voor wilt gaan! Je kunt dit met de hand doen, maar ook door het zeer kort te mixen in een blender of de ouderwetse mixer te gebruiken.
Nog een tip is om het vuur al uit te draaien, nog voordat het ei helemaal gaar is. Hierdoor worden je scrambled eggs niet té gaar, een fout die veel mensen maken. Zodra dat gebeurt, wordt het namelijk vrij droog en heb je eigenlijk gewoon een gebakken ei in stukjes.
Het belangrijkste om te onthouden is dat het ei, na het uitdraaien van het vuur, gewoon nog nagaart. Dit betekent dat je je roerei eigenlijk op je bord wilt leggen wanneer het net iets zachter is dan dat je het wilt hebben. Gordon Ramsay geeft de tip om peper en zout pas helemaal op het einde op het ei te doen en niet mee te bakken.
Variaties op de scrambled eggs
Er zijn eigenlijk geen grenzen aan hoe je een lekker roereitje maakt. Door verschillende ingrediënten toe te voegen, heeft je Engelse ontbijt altijd weer een andere smaak. Een paar variaties zijn:
- Verse en gehakte kruiden door het ei roeren, zoals bieslook of peterselie
- Een beetje kaas raspen en over je roerei strooien. Je kunt het er ook doorheen roeren
- In een apart pannetje wat ui aanbakken en dit na bereiding door het ei roeren
- Stukje opgebakken spek na bereiding met ei vermengen
- Stukjes ham door het ei roeren.
Het volledige recept
Wanneer je je aan bovenstaande tips houdt, zul je genieten van de perfecte Britse scrambled eggs, zoals je die in Groot-Brittannië kunt eten. Om het makkelijker voor je te maken, vind je hieronder het recept nog eens, zodat je het uit kunt printen. Eet smakelijk!
Het geheim van perfecte Britse scrambled eggs
Ingrediënten
- 2 eieren
- 60 ml volle melk
- boter om in te bakken
- zout naar smaak
- peper naar smaak
Instructies
- Als je een extra ingrediënt aan je roerei wilt toevoegen wat gebakken moet worden, begin hier dan mee en leg het daarna apart in een kommetje.
- Breek de eieren boven een glazen kom en klop goed los tot er een gelijkmatige lichtgele kleur ontstaat.
- Verwarm een schone koekenpan met antiaanbaklaag met wat boter.
- Voeg de melk toe aan de eieren en klop krachtig zodat er luchtbellen ontstaan. Je kunt ook een mixer gebruiken. Er moet echt wat lucht in de eieren geklopt worden.
- Als de boter in de pan heet genoeg is, giet je het ei voorzichtig in de pan. Niet meteen roeren! Laat het heel even liggen tot de onderkant een beetje is gestold.
- Met een rubberen spatel, duw je de zijkanten voorzichtig naar het midden en draai je de pan om het ei wat nog niet gestold is in de pan te laten lopen. Ga hier mee door tot alles begint te stollen.
- Draai het vuur uit en ga zachtjes roeren, maar ga geen stukken ei kapot maken. Hoe groter de stukken blijven, hoe beter. Als je de ingrediënten die je van te voren klaargemaakt had wilt toevoegen, is dit een goed moment.
- Leg je roerei op een bord wanneer het ei wel is gestold, maar nog heel zacht is. Nadat je ze op je bord hebt gelegd zal het nog even nagaren.
- Bestrooi met een beetje zout en witte peper naar smaak en geniet van je perfecte scrambled eggs!

Leave a Comment