Op reis naar Londen is fantastisch, maar kan ook voor problemen zorgen. Bereid je voor en voorkom deze fouten wanneer je Londen bezoekt.

Ik houd met heel mijn hart van Londen, maar het is wel een beetje een gekke stad. Aan de ene kant is het de droom van elke toerist en aan de andere kant kan het grootste reisramp ooit zijn. Wanneer je op reis naar Londen gaat, kan het ‘t verschil maken om van te voren precies te weten wat je wel en niet moet doen. Of het nu gaat om het onnodig uitgeven van geld of verkeerde beslissingen bij het reizen, wij zetten alle fouten die je moet zien te voorkomen, op een rijtje.

Voorkom deze fouten bij een reis naar Londen

Een Britse auto huren

Het lijkt een goed idee. In Groot-Brittannïe rijden ze links, inplaats van rechts, dus dan kun je maar beter een auto huren die daarop gemaakt is. Fout! Doe dit echt nooit. Het kan namelijk super overweldigend en lastig zijn om ineens aan de andere kant van de weg te moeten rijden. En als je daar niet zeker genoeg in bent, gaat het je niet helpen dat iedereen om je heen denkt dat je een Brit bent die beter zou moeten weten.

Om te beginnen zou ik je al nooit aanraden met een auto Londen in te gaan, dus neem deze tip ook vooral mee als je überhaupt naar Groot-Brittannië reist. Zorg dat je in de UK altijd je eigen auto hebt, zodat omstanders kunnen zien dat je een toerist bent. Dan zullen ze absoluut rekening met je houden, meer geduld met je hebben en je niet de huid vol schelden of op hun claxon rammen wanneer je een keer een fout maakt.

Britse woorden verkeerd uitspreken

Britten hebben ooit besloten dat het grappig is om woorden compleet anders uit te spreken dan ze gespeld worden. Ze verleiden je met hun schattige accent, maar ondertussen is het een val. Let hier dus op! Wil je bijvoorbeeld naar Leicester Square, dan ga dus niet naar ‘Lay-chest-er’ or ‘Lie-sess-ter’ Square, maar naar ‘Les-ter’ Square. En Greenwich spreek je niet uit als een groene heks, maar als ‘Gren-itch’. En ja, van alle fouten die je in Londen kunt voorkomen, is deze niet heel levensreddend, het bespaart je alleen wat schaamte.

De metro gebruiken zonder te weten wat je doet

Een zeer populaire manier om je door Londen te bewegen, is het nemen van de metro. Maar ik kan je verzekeren dat het voor een toerist enorm stressvol kan zijn. De metrostations zijn hectisch, druk, chaotisch en nog veel meer omschrijvingen die eigenlijk gewoon hetzelfde betekenen. Hier een aantal tips voor het rijden met de metro in Londen:

  • Koop een Oyster Card. Dit is een kaart wat vergelijkbaar is met onze OV-Chipkaart. Ga alsjeblieft geen losse kaartjes in de metro kopen, want bijna niemand doet dat en het zal veel ergernis opleveren. Het is ook gewoon veel makkelijker, want je hoeft je niet druk te maken over welke kaartjes je nodig hebt.
  • Houdt je Oyster Card altijd bij de hand. Net als in Nederland moet je in- en uitchecken en het is fijn als je niet de rij ophoudt omdat je in je tas staat te rommelen, opzoek naar ‘die verdomde kaart’.
  • Vermijd spitsuur zoveel mogelijk. Geloof me, dit wil je niet meemaken.
  • Sta nooit aan de linkerkant van de roltrap. Deze kant is bedoeld voor mensen die de roltrap graag als normale trap gebruiken en haast hebben. Laat jij je liever langzaam omhoog takelen, net als alle andere normale mensen, ga dan aan de rechterkant staan.
  • Als je je telefoon gebruikt voor navigatie, zorg dan dat je offline kaarten hebt gedownload. Er is absoluut géén bereik onder de grond. Neem ook een boek mee ofzo en voorkom je dat je als een zombie zit te scrollen, terwijl iedereen om je heen weet dat jij net zo weinig bereikt hebt als zij.

Alleen maar met de metro gaan

Ik weet dat ik net heb gezegd dat de metro een geweldig vervoersmiddel is in Londen en dat is ook zo. Maar bedenk je wel dat het jammer is om alleen maar onder de grond te zijn wanneer je van A naar B reist. Dan mis je de kans om naar alle mooie dingen te staren die Londen te bieden heeft. Probeer binnen wijken dus zoveel mogelijk te lopen en pak de metro om tussen verschillende wijken te reizen.

De verkeerde kant op kijken bij oversteken

In Groot-Brittannië rijdt iedereen links. Dat klinkt misschien heel gezellig, maar als je je hier niet genoeg bewust van bent, verandert elke wandeling in een potentieel ongeluk. Zeker in Londen. Dit is zelfs zo’n probleem voor toeristen, dat in Londen op veel plekken met grote schreeuwerige letters ‘LOOK LEFT’ en “LOOK RIGHT’ op de weg hebben geschilderd. Omdat blijven leven toch wel een zeer belangrijk onderdeel van je vakantieplezier is, raad ik je dan ook aan om altijd beiden kanten op te kijken voordat je oversteekt. En liever vaker dan één keer.

Alleen cash meenemen

In Londen, en dan vooral op markten, zijn er plekken waar ze helemaal geen gebruik meer maken van contant geld. Zorg dus dat je altijd je pinpas, creditcard of Apple Pay bij je hebt.

Je dag te vol plannen

Mocht je het nog niet weten, Londen is bizar groot. Wijken liggen ver van elkaar vandaan, net als de activiteiten die je hoogstwaarschijnlijk wilt gaan ondernemen. Verwacht altijd ongeveer een half uur tot drie kwartier reistijd tussen locaties.

Alleen maar in restaurants eten

In Londen zijn belachelijk veel opties om heerlijk te eten, maar als je alleen maar voor dure restaurants kiest, mis je een hoop. Beloof me dat je minstens één keer gaat eten bij een food market, je zal er geen spijt van krijgen. Het is niet alleen goedkoper, maar ook nog eens enorm lekker en een echte belevenis. De beste food markets zijn natuurlijk wel druk, maar er zijn er nog veel meer.

Teveel activiteiten doen die geld kosten

In Londen is enorm veel te doen en ik snap dat je alles wilt zien. Neem bijvoorbeeld de Harry Potter studios, die je echt niet wilt missen. Maar ook de London Eye, Madame Tussauds (wat je uitspreekt als ‘two-sauce’, daar gaan we weer) en Tower Of London, natúúrlijk wil je dit allemaal van je bucketlist afstrepen. Maar Londen heeft ook heel veel fantastische gratis activiteiten, zoals parken, alle musea en het wisselen van de wacht op Buckingham Palace.

Borden negeren

Mocht je ondertussen bang zijn geworden en liever een glamping in Nederland boeken… Niet nodig! Neem alsjeblieft van mij aan dat Londen 100% is ingericht en ingesteld op toerisme. Als je goed om je heen kijkt zal je overal borden en informatie kunnen vinden die jou precies wijst waar je moet zijn.