De schrijver Lewis Carroll vond veel van zijn inspiratie voor het verhaal Alice in Wonderland in Oxford. Hier vind je aantal bijzondere plekken op een rijtje.

Wanneer je het zuiden van Engeland bezoekt, hoort een dagje in de universiteitsstad van Groot-Brittannië er zeker bij. Oxford! Een prachtige stad ten westen van Londen, waar je the University of Oxford kunt bezoeken. Maar er is nog veel meer te zien in de oudste stad van Groot-Brittannië, zoals verschillende filmlocaties uit de Harry Potter films en Oxford Castle. Maar wist je ook dat het wereldberoemde boek van Lewis Carroll, Alice in Wonderland in Oxford is ontstaan?

Alice uit Alice in Wonderland heeft echt bestaan. Haar naam was Alice Liddell en ze was 10 jaar in 1862, het jaar waarin het boek ontstond. Lewis Carroll schreef het verhaal voor Alice en gaf de hoofdpersoon haar naam, maar of het meisje echt op haar gebaseerd is, daar zijn de meningen over verdeeld. Omdat Lewis Carroll (wat een pseudoniem is, zijn echte naam was Charles Dodgson) veel inspiratie voor het verhaal uit de stad Oxford haalde, kun je hier veel van terugvinden. Hier vind je deze en andere relevante plekken op een rijtje.

Christ Church College Oxford

Carroll studeerde wiskunde aan het Christ Church College in Oxford, maar kreeg er uiteindelijk ook een baan. Alice Liddell was de dochter van de decaan van Christ Church College en dit is dan ook hoe de schrijver en het meisje elkaar leerde kennen.

Binnen het college zijn er verschillende subtiele verwijzingen naar Alice in Wonderland te vinden. Heel bijzonder is het glas-in-loodraam in de kathedraal van het college, waar je tekeningen van Alice Liddell in terug kunt vinden. In de eetzaal vindt je aan beide kanten van de hal een open haard. Op deze haard staan ​​twee koperen vuurhonden met een zeer lange nek, die de inspiratie vormden voor het groeien van de nek van Alice.

Adres: St Aldate’s, Oxford OX1 1DP

Alice in Wonderland in Oxford

Folly Bridge

Carroll bedacht zijn wonderland voor het eerst toen hij met de 10-jarige Alice Liddell en haar familie een boottochtje maakte over de Thames. Dit gebeurde op 4 juli 1862. Alice was zich stierlijk aan het vervelen en vroeg Carroll om haar een verhaal te vertellen. Carroll had er nooit aan gedacht om kinderboeken te schrijven, maar Alice vond het verhaal zo leuk, dat ze hem vroeg het op te schrijven.

Adres: Folly Bridge, Abingdon Road, Oxford OX1 1SW

Alice’s Shop

Net buiten de ingang van Christ Church College aan de Meadows-kant, vind je Alice’s Shop, de enige echte Alice in Wonderland winkel in Oxford. Het gebouw dateert uit de 15e eeuw en is ooit een Victoriaans snoepwinkeltje geweest. Alice Liddell kocht hier vaak haar snoep. The Old Sheep Shop uit het boek Alice Through the Looking Glass is op dit winkeltje gebaseerd. Tegenwoordig kun je hier allerlei souvenirs en spullen kopen die te maken hebben met Alice in Wonderland.

Address: Alice’s Shop, 83 St Aldate’s, Oxford OX1 1RA
Website: 
AliceinWonderlandShop.com

Museum of Natural History

Lewis Carroll kwam regelmatig in het Oxford University Museum of Natural History. Ook als je niets hebt met Alice in Wonderland, is het museum een bezoek waard. Maar ben je hier vanwege de boeken, mis dan vooral niet de Oxford Dodo. De Dodo zelf is uitgestorven, maar in het Oxford Museum of Natural History hangt een schilderij van de Nederlandse schilder (hoe leuk is dat?!) Jan Savery. Op dit schilderij staat een dodo afgebeeld en hiervan wordt gedacht dat het Lewis Carroll heeft geïnspireerd. Leuk om te weten, is dat de dodo ook geïnspireerd was op Lew Carroll zelf. Hij stotterde en stelde zichzelf vaak voor als ‘Do-Do-Dodgson’.

Entree: Gratis
Adres: 
Parks Road, Oxford OX1 3PW

Escaperoom: Alice in Puzzleland

Nieuw in Oxford is Alice in Puzzleland, een nieuwe escaperoom van Escape Hunt Oxford. Echte fans van het boek zullen hiervan smullen! Het is de taak van jou en je team om de Gekke Hoedenmaker te redden. Hij wordt er namelijk van beschuldigd taarten te hebben gestolen van de Hartenkoningin. Je hebt hier 60 minuten de tijd voor, voordat de Hartenkoningin je hoofd er zal afhakken. Er zijn twee kamers om de puzzel op te lossen. Leuk voor als je met twee groepen bent, zodat je er een wedstrijd van kunt maken!

Address: Roof Terrace, Westgate Centre, Castle St, Oxford OX1 1TR
Website: EscapeHunt.com

The Mad Hatter Cocktail Bar

Je sluit tour van Alice in Wonderland in Oxford helemaal passend af door naar The Mad Hatter Cocktail Bar te gaan voor een drankje en wat te eten. Deze bar is helemaal in Alice in Wonderland-stijl ingericht en ook de drankjes en gerechten zijn gethematiseerd. Een absolute must!

Adres: 43 Iffley Road, Oxford, OX4 1EA