Een high tea en afternoon tea, het lijkt misschien hetzelfde, maar dat is het niet. Wat is dan het verschil? En doen we het Nederland wel goed?

Wanneer je in Groot-Brittannië woont of er op vakantie bent, kun je niet om de termen high tea en afternoon tea heen. Deze echt Britse gebruiken zijn bedacht zijn om en nabij 1830 en bijna iedereen is er wel bekend mee. Ik hou er persoonlijk enorm van! In Nederland merk ik echter dat het verschil niet bij iedereen even duidelijk is en zie ik de termen vaak door elkaar gehaald worden. En dat is zeer begrijpelijk, aangezien de afternoon tea en high tea behoorlijk op elkaar lijken. Dus wat is nou precies het verschil tussen deze twee? Het verschil, ook al is deze subtiel, zit hem o.a. in de oorsprong.

Wat is het verschil tussen High Tea en Afternoon Tea?

De oorsprong van de high tea en afternoon tea

De oorsprong van de afternoon tea gaat terug naar de hofdame van koningin Victoria. Haar naam was Anna, zevende hertogin van Bedford. In de jaren 1830 begon zij met de afternoon tea, omdat ze vond dat er teveel tijd zat tussen de maaltijden. Ze liet een dienblad met thee en brood naar haar kamer te brengen om dit tussentijds te nuttigen. Ze raakte er zo aan gewend dat ze er niet meer zonder kon.

De high tea vind zijn oorsprong in ongeveer dezelfde periode. Vanwege het woord ‘high’ denken veel mensen dat een high tea altijd iets is geweest voor the upper class, de rijkere inwoners van Groot-Brittannië. High tea heet echter zo, omdat het aan een hoog tafeltje werd genuttigd. Het heeft niets te maken met upper class, aangezien een high tea juist een maaltijd was voor de working class, de arbeiders dus.

Hoe ziet een afternoon tea eruit?

Een afternoon tea was in het Victoriaanse tijdperk een echte sociale gelegenheid, met warme gerechten en live muziek. Het diende als brug tussen maaltijden, omdat er vaak pas rond acht uur ‘s avonds werd gegeten. Een afternoon tea is nooit heel zwaar en richt zich op het eten van scones en kleine sandwiches. Elke afternoon tea begint altijd met sandwiches en het is niet de bedoeling dat je verder gaat met muffins of andere zoetigheden totdat je een broodje hebt gegeten. Er wordt vaak zwarte thee gedronken, zoals Earl Grey, maar ook kruidenthee zoals kamille of muntthee.

Hoe ziet een high tea eruit?

De arbeidersklasse gebruikten een ander schema en hadden een ander budget. Thee was in die tijd erg duur en de arbeidersklasse kon het zich niet veroorloven om hun geld aan iets anders dan het hoogst noodzakelijke te verspillen. Een gewone fabrieksarbeider kwam rond zes uur ‘s avonds thuis en had dan enorm veel honger! En dat is dan ook wanneer de high tea werd genuttigd. Een high tea bestond meestal uit een mok thee, wat brood, groenten, aardappelen en af en toe vlees. Af en toe hoorden er ook taarten bij.

Hoe doen we het in Nederland?

Wanneer je bovenstaande uitleg van een high tea en afternoon tea bekijkt, zal je je waarschijnlijk snel realiseren dat hoe wij in Nederland high tea kennen, eigenlijk helemaal geen high tea is. Wanneer wij ergens een high tea reserveren, bestaat deze meestal uit kleine broodjes, kleine zoete gerechtjes en natuurlijk veel thee. Heel af en toe zitten er misschien wat kleine warme gerechtjes bij, zoals een soepje of vleespasteitje. We kunnen daaruit concluderen dat wat wij in Nederland kennen als een high tea, eigenlijk meer een afternoon tea is, een klein beetje gemixt met high tea gebruiken.