Harry Potter Studio Tours in Londen is een geweldige belevenis voor fans van de films. Hier vind je praktische tips, informatie en een complete rondleiding van de tour.

Twee keer ben ik er geweest. De Harry Potter Studio Tours in Londen! Een droom die uitkwam en ik moet toegeven dat het de enige toeristische attractie ooit is geweest waar ik een beetje emotioneel van werd. Het is een uitje die je dichterbij alle acht films laat komen dan je ooit voor mogelijk hield en dat is best overweldigend.

In de Harry Potter Studio Tours zie je niet alleen de echte sets uit de film, maar ook decorstukken, kleding, special effect geheimen, de geweldigste giftshop ooit en nog veel meer. Ik ga jou alles vertellen wat je moet weten voor de beste ervaring, belangrijke informatie en een hoop foto’s. Dus pas op: spoilers!

Harry Potter Studio Tours Londen

Algemene info over Harry Potter Studio Tours

Mocht je een bezoek aan de Harry Potter Studio Tours willen plannen, heb ik hier wat algemene informatie voor je verzameld, die je helpen bij het boeken.

Tickets reserveren

De Harry Potter Studios zijn in de loop der jaren alsmaar populairder geworden en dus werken ze daar al heel lang met tijdvakken. Om zeker te zijn dat je niet voor niets komt, zorg er daarom voor dat je van te voren je kaartjes reserveert op de website van de Warner Bros Studio Tours. Vergeet ook niet je uitgeprinte reservering mee te nemen, want dit heb je nodig om binnen te komen.

Volgens de website ben je ongeveer drie uur bezig met alles te bekijken, maar ik was er de eerste keer vier uur en de tweede keer vijf uur zoet mee. Zorg dus dat je een vroeg tijdvak reserveert, want je gaat het nodig hebben. Je wilt niet op het einde door alles heen moeten jagen.

Hoe kom je bij de Harry Potter Studios in Londen?

Ondanks de naam vind je de Harry Potter Studio Tours London eigenlijk in Leavesden, vlakbij Londen. Om precies te zijn, ten noordwesten daarvan. Je kunt het beste reizen naar treinstation Watford Junction. De website van de studio tours raadt je aan om 45 minuten voor je tijdvak bij Watford Junction aan te komen en dat kan ik bevestigen, al zou ik zelf een uur aanhouden. Zeker als het je eerste keer is. Zorg dat je kleingeld bij je hebt, want vanuit Watford Junction neem je een pendelbus richting de studio tours en dit kost £2,- per persoon, per enkele reis en £3,- voor een retourreis. De pendelbussen zijn goed te herkennen, want deze zijn helemaal in Harry Potterstijl!

Tips voor de beste ervaring bij de Studio Tours

Als je zo iets gaafs gaat doen als de Harry Potter Studio Tours, dan wil je natuurlijk dat er niks fout gaat. Daarom hier een paar tips voor de perfecte ervaring.

Check de website voor speciale events

De Harry Potter Studio Tours heeft vaak speciale weken waarin er bijzondere demonstraties of vertoningen zijn. Ik raad je aan om dit te checken voordat je gaat reserveren. Ik weet dat er een keer Wand Week is geweest, waarbij je mensen aan het werk kon zien bij het maken van toverstokken en je zelfs kon poseren met Death Eaters. Ook worden de sets met kerstmis prachtig aangekleed. Absoluut de moeite waard, ook al heb ik zelf nog nooit het geluk gehad hier iets van mee te krijgen.

Zorg voor een budget voor de giftshop

Als je voor het eerst de Harry Potter Studio Tours Giftshop binnenkomt, kun je van me aannemen dat je alle zelfbeheersing gaat verliezen. Je wilt per direct allerlei dingen die je niet nodig hebt. Een Huffelpufftrui? Oke! Jelly beans in every flavour? Hoe kan je zonder leven! Ik pak alvast een teiltje. Er zijn zoveel fantastische souvenirs te koop dat je portemonnee geheid leeg gaat. Vooraf een budget opzij zetten, is daarom heel slim. Waar wij zelf mee thuis zijn gekomen? Qij zijn de trotse bezitters van een prachtige ingelijste potloodtekening van Hogwarts en een Harry Potter variant van Triviant. Je kunt het maar hebben.

Vraag om een gratis Studio Tours London Passport

Ik baal er dus heel erg van dat ik dit niet wist toen ik de studio tours bezocht, maar blijkbaar kun je om een boekje vragen waar je stempels van de tour in kunt verzamelen! Deze zijn dus niet alleen voor kinderen! Als je dit aan een medewerker vraagt, verstrekken ze graag een exemplaar. Het lijkt me kei leuk om de stempels te verzamelen en het is ook nog eens een geweldig souvenir.

De complete walk through van de tour

Nu we alle praktische informatie hebben behandeld, wil ik je graag vertellen wat je van de Harry Potter Studio Tours kunt verwachten. Ik neem je een beetje mee aan de hand van foto’s en een walk through. Wil je geen spoilers en wil je alles liever eerst zelf zien, dan kun je dit gedeelte beter overslaan!

De entree, wachtrij en voorshow

De magie begin eigenlijk al zodra je het gebouw binnen loopt. Overal hangen grote doeken met verschillende personages, decorstukken en andere toffe objecten. Links van je zijn er wat horeca punten, recht voor je de wachtrij van de tour en rechts vind je de mega grote giftshop. Zelfs de wachtrij, waar je je meldt zodra jouw tijdvak is aangebroken, is een echte belevenis en je zult je niet vervelen. Je loopt hier namelijk vlak langs The Cupboard Under The Stairs en dat is natuurlijk al iets magisch.

Harry’s slaapplaats onder de trap, te zien in de wachtrij.

In de wachtrij zullen er kleine groepen mensen worden binnengelaten naar het volgende gedeelte. Er is dus wel wat flexibiliteit wat betreft je reservering. Ben je een paar minuutjes later binnen, kun je gewoon aansluiten in de rij en alles komt goed.

Wanneer je binnen wordt gelaten, kom je terecht in een soort bioscoopzaal, met schermen aan elke muur. Je krijgt hier een korte voorshow te zien waarin Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson zelf je iets vertellen over wat je gaat zien en hoe zij de jaren in deze studios hebben ervaren. Daarna wordt de deur naar de volgende zaal onthult. Als er jarige kinderen zijn, mogen zij deze deur vaak openen.

The Great Hall

The Great Hall is de enige plek van de tour waar je beperkt de tijd hebt om rond te kijken, omdat om de zoveel minuten een nieuwe groep wordt binnengelaten. Wil je foto’s maken, doe dat dan dus zo snel mogelijk. Zorg ervoor dat je niet de hele tijd alleen maar als een malloot de muur aan het aaien bent, omdat je gewoon niet kunt geloven dat dit de echte Great Hall is. Ik noem verder geen namen. (Ik.)

Kostuums van enkele acteurs in The Great Hall.

De Studioruimte

Na The Great Hall ga je door een enorme deur, richting de Studioruimte. En hier gaat het pas echt beginnen. Hier ga je uren willen doorbrengen en dat mag ook! Je mag hier alle tijd nemen die je wilt en nodig hebt om alles te bekijken. Er is ontzettend veel te zien. Complete sets, zoals Common Rooms, het huis van de Weasley’s en Potions Class. Maar ook enorme decorstukken, zoals het Magic Is Might monument, een gedeelte van het Ministry Of Magic en zoveel informatie over het maken van de film dat je niet eens weet waar je moet beginnen. Ik weet niet eens hoe ik het allemaal moet vertellen. Je moet het zelf zien!

Forbidden Forrest en Hogwarts Express

Als je hier alles hebt gezien, na ik weet niet hoeveel uur, loop je door het Forbidden Forrest, naar de Hogwarts Express. Jep, de originele trein staat hier opgesteld, compleet met stationswinkel met leuke souvenirs voor treinfans. Je kunt een aantal coupés in en herkenbare sets uit de film zien.

Hogwarts Express

Buitengedeelte

Na de Hogwarts Express loop je door naar het buitengedeelte. Je komt op een binnenplaats terecht waar je verschillende buitensets kunt bekijken! Je vindt er o.a. een stukje van Privet Drive, het geboortehuis van Harry (vernield door Voldemort) en de Hogwarts Bridge. Maar je kunt ook het grafbeeld van Tom Riddle en de vliegende auto van de Weasley’s zien.

Dit is ook het moment om butterbeer te gaan proberen! Dit kan je namelijk op geen enkele andere plek in de studio tours krijgen. Of je het lekker vindt, dat is even afwachten. Mijn man vond het niet te hachelen, maar ik ken ook mensen die het heerlijk vonden! Tip: Als je butterbeer in een speciale souvenirbeker wilt kopen, neem dan een plastic zakje mee, want hij is plakkerig.

Creatieve afdeling, Diagon Alley & Gringotts

Als je eraan toe bent om de route te vervolgen naar binnen, kom je op de creatieve afdeling terecht. Een zeer indrukwekkend gedeelte van de Harry Potter Studio Tours. Hier wordt echt de diepte in gegaan als het gaat om het maken van de film, allerlei magische wezens, pruiken en maskers. Je kunt hier bijvoorbeeld ook Buckbeak bekijken en zien bewegen!

Vervolgens loop je door Gringotts heen, door The Vaults, naar Diagon Alley. Een prachtig stukje decor, met allerlei herkenbare etalages. Je wilt eigenlijk bij alle winkeltjes naar binnen, maar helaas is dit niet mogelijk.

Hogwarts schaalmodel

En dan de grote finale van de Harry Potter Studio Tours! Wanneer je Diagon Alley verlaat en door een gang loopt met prachtig artwork waar je echt even de tijd voor wilt nemen, kom je in een grote zaal terecht met een schaalmodel van Hogwarts. Dit schaalmodel is in de film gebruikt voor alle wideshots die je van het kasteel ziet. Het is zeer indrukwekkend om hier omheen te lopen! Aan de kleinste details is gedacht.

En hier eindigt helaas de tour. In mijn ogen, de meest magische ervaring ooit. De eerste keer wilde ik gewoon niet weg en werd ik emotioneel bij de gedachte deze plek nooit meer te zien. Gelukkig gingen we een paar jaar later nog een keer en als ik de kans krijg, ga ik nog eens!

Sommige van bovenstaande foto’s zijn van mijzelf en sommige zijn stockfoto’s. Gebruik ze alsjeblieft niet zonder mijn toestemming.