We hebben een aantal begrippen op een rijtje gezet, zodat je The Great British Bake Off kunt kijken, zonder je af te vragen waar het over gaat.
The Great British Bake Off is één van de meest populaire televisieprogramma’s van de afgelopen jaren. Het programma wat we in Nederland kennen als Heel Holland Bakt, is in Groot-Brittannië voor veel mensen een goede reden om de zomer weg te wensen, aangezien het altijd in het najaar wordt uitgezonden. Dit super leuke programma wordt over de hele wereld uitgezonden, zo ook in Nederland. In de zomer van 2021 scoorde The Great British Bake Off de hoogste kijkcijfers op primetime.
Maar GBBO is natuurlijk een Brits programma en het is terecht als je sommige termen en begrippen die gebruikt worden, niet helemaal begrijpt. Vandaar deze The Great British Bake Off begrippenlijst. We hebben een aantal van de meest gebruikte termen, baksels en technieken op een rijtje gezet, zodat je het programma kunt kijken, zonder je af te vragen waar het nou eigenlijk over gaat. Ready? Set. Bake!

Het verschil tussen bake en bake in GBBO
Voordat je GBBO gaat kijken, is het noodzakelijk om te begrijpen dat wanneer een Brit het heeft over ‘bake’, het zowel om een werkwoord als een zelfstandig naamwoord kan gaan.
- A bake: Wanneer het als een zelfstandig naamwoord wordt gebruikt, gaat het om een gerecht dat in de oven wordt gebakken, zoals een taart, cake, pizza, enzovoort.
- To bake: Hoor je het gebruikt worden als werkwoord, gaat het om de actie. Het bakken van iets.
Verwarrende technische termen
Nergens worden er technische termen zo makkelijk op tafel gegooid als bij The Great British Bake Off. Een echte Brit, die ook nog eens een ervaren bakker is, zal de meeste termen wel begrijpen. Maar als je een amateur en niet Brits bent, kunnen ze erg verwarrend zijn. Dit zijn de meest gebruikte verwarrende termen.
- Slack: Normaal een uitdrukking die gebruikt wordt voor een nietsnut, maar bij GBBO betekent het dat een beslag or room niet de goede consistentie heeft.
- Soggy bottom: Wanneer de bodem van een taart niet genoeg gebakken is.
- Temper: Hierbij gaat het niet om iemands humeur, maar om een techniek die gebruikt wordt om chocolade een mooie glans te geven en krokant te maken.
- Proving: Niet dat je iets te bewijzen hebt, maar wel het rijzen van deeg.
- Gingham altar: Dit is eigenlijk geen bakterm, maar staat voor de tafel met het rood en wit geblokte tafelkleed, waar de bakkers hun baksels op mogen presenteren.
- Grill: Hiermee wordt niet de barbecue bedoeld, maar ‘Pop it under the grill’ betekent hier dat het even in de oven wordt gedaan, op de grillstand.
Verwarrende baksels
Er worden veel dingen gebakken in The Great British Bake Off en je zult ze niet allemaal kennen. Hieronder lees je de meest voorkomende en wat ze betekenen.
- Baps: Dit woord is een inside joke bij GBBO. Mocht je het horen vallen en je hoort wat gegiechel, dan komt dat omdat het in de UK een woord is voor borsten, maar in dit geval voor ronde broodjes die iets kleiner zijn dan hamburgerbroodjes.
- Biscuits: het Britse woord voor koekje.
- Choux pastry: Uitgesproken als ‘shoe pastry’ zou dit deeg voor verwarring kunnen zorgen. Het is echter een soort kookdeeg die gebruikt wordt om soezen te maken. Ook wel cream puff pastry genoemd.
- Spotted Dick: Niet lachen! Dit is een cake met niervet, met gedroogde krenten of rozijnen erin. Meestal zit er custard overheen.
- Battenberg: – Een taartje bestaande uit vierkantjes in twee verschillende kleuren, verpakt in marsepein. Zeer zoet en zeer lekker!
- Flapjacks: Sommigen denken dat dit pannenkoeken zijn, maar dat is niet zo. Flapjacks zijn een soort fruitrepen of mueslikoeken. In Wales worden ze Crempog genoemd.
- Banoffee Pie: Een taart van bananen, room en karamel.
- Jaffa cakes: Een koekje van zachte biscuit en sinaasappelgelei bedekt met chocolade. We kennen ze in Nederland als Pim’s.
Ingrediënten en bakbenodigdheden
In Groot-Brittannië worden vaak andere woorden gebruikt voor bepaalde ingrediënten, baksels of benodigdheden. Mocht je iets wat je op televisie ziet zelf willen maken, is het handig om goed te begrijpen wat er wordt bedoeld. Hieronder een begrippenlijst van de meest voorkomende termen.
- Dark Treacle: Een populair ingrediënt in de UK, vergelijkbaar met melasse.
- Clingfilm: Zeer dun plastic folie om iets vers te houden, af te dekken of in te pakken.
- Golden Syrup: Vergelijkbaar met glucosestroop, maar iets zoeter.
- Sultanas: Rozijnen van witte druiven.
Kijk jij naar The Great British Bake Off?

Leave a Comment