Het diner is natuurlijk een zeer belangrijk onderdeel van de kerstdagen. Wil je eens een traditioneel Brits kerstdiner maken? Dit is wat je nodig hebt!

Wil je dit jaar gaan voor een echt Brits kerstdiner? Een zeer belangrijk onderdeel van de kerstdagen is natuurlijk het eten. In Nederland hebben we zo onze tradities waar niet veel mensen van afwijken. De meeste mensen gaan gourmetten of genieten van een kaasfondue. In Groot-Brittanniƫ hebben ze echter heel andere tradities, als het om het kerstdiner gaat. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Mince pies

Een echte traditie om in Groot-Brittanniƫ kerst te beginnen, is het eten van mince pies. Dit zijn kleine taartjes gevuld met een mengsel van gedroogde vruchten en kruiden. Soms zit er gehakt in, maar het is vooral bedoeld als een zoet gerechtje. Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken! Een potje mince meat is dan heel handig, zodat je de vulling niet zelf hoeft te maken. Voor de mince pies kun je hier een lekker recept vinden.

Kalkoen of nut roast

Een van de belangrijkste ingrediƫnten van een traditioneel Brits kerstdiner is een geroosterde kalkoen. Koning Hendrik VIII was de eerste die dit in het kerstdiner introduceerde en sindsdien is dit een essentieel onderdeel van geworden. Een populaire vegetarische optie in plaats van kalkoen, is een nut roast. Dit is een soort gehaktbrood van noten, groenten, granen, bouillon en boter. Vergeet van de kalkoen ook geen heerlijke jus te maken. Hier kan je handige gravy granules voor gebruiken.

Cranberrysaus

Onmisbaar voor bij de kalkoen en een enorme smaaktoevoeging, is cranberrysaus. Persoonlijk wil ik nooit meer kalkoen zonder deze heerlijke zoete saus. Gelukkig is dit ingrediƫnt gewoon in de Nederlandse supermarkten te vinden.
Roast Potatoes

Hoewel geroosterde aardappelen misschien simpel klinkt, zijn ze onmisbaar voor het Britse kerstdiner! De aardappelen worden over het algemeen geroosterd in boter of ganzenvet. Er zijn uiteraard verschillende manieren voor het maken van de perfecte geroosterde aardappelen, maar een goede kruidenmix voor geroosterde aardappelen is altijd essentieel.

Stuffing

Stuffing is een onderdeel van het Britse kerstdiner wat in Nederland misschien wel het meest onbekend is. Jarenlang heb ik gedacht dat stuffing een soort kruidenmix was om de kalkoen mee te vullen. Dit wordt ook wel gedaan, maar over het algemeen wordt de stuffing geserveerd in een schaal en eet je het gewoon tegelijk met je kalkoen. Er zijn verschillende kruidenmixen voor stuffing te krijgen, maar zorg wel dat het past bij de kruiden die je voor de kalkoen gebruikt.

Christmas pudding

Christmas pudding is een traditioneel kerstdessert gemaakt van gedroogd fruit, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Alles wordt vervolgens bedekt met cognac en geflambeerd. Volgens de verhalen is dit een eeuwenoud gebruik om boze geesten af te weren!

Wat is jouw favoriete onderdeel van een traditioneel Brits kerstdiner?

Een traditioneel Brits kerstdiner en wat je ervoor nodig hebt