Je hebt vast wel eens van ‘supper’ of ‘brekkie’ gehoord. Er zijn veel verschillende termen voor Britse maaltijden, maar wat betekenen ze allemaal?

In Nederland eten we drie maaltijden per dag. Ontbijt, lunch en avondeten. Maar in Groot-Brittannië gaat dat net even anders. Hier hebben ze wel zeven verschillende soorten maaltijden. Het kan een beetje lastig zijn om al deze Britse maaltijden uit elkaar te houden, omdat de namen voor Nederlanders voor wat verwarring kunnen zorgen.

Tea kan namelijk een drankje zijn, maar bijvoorbeeld ook de avondmaaltijd. Lunch kan een avondmaaltijd zijn, maar diner kan nooit een lunch zijn. En wat is supper precies? Dit zijn slechts een paar voorbeelden van waarom de Britse maaltijden voor Nederlanders nogal eens voor verwarring zorgen. We leggen het hieronder uit.

Verschillende Britse maaltijden en hun betekenis.

Verschillende Britse maaltijden en hun betekenis

Breakfast

Het ontbijt wordt door sommige Britten ook wel brekkie genoemd. Zowel Groot-Brittannië als Ierland staan ​​bekend om hun full English ontbijt, bestaande uit o.a. eieren, bacon, toast, witte bonen in tomatensaus, worstjes en champignons.

Elevenses

In Nederland is het gebruikelijk rond 10 uur een kopje koffie te drinken, in Groot-Brittannië gebeurt dit rond 11 uur. Deze koffie- en theepauze ontstond in de industriële revolutie in Groot-Brittannië. Mensen begonnen in deze tijd de voordelen van het drinken van thee of koffie tussen het werk door in te zien. Hierdoor werd dit steeds vaker ingevoerd.

Lunch

Lunch is in Groot-Brittannië een term uit de arbeidersklasse en wordt niet heel vaak gebruikt. Het is een wat verwarrende term, omdat de lunch op school vaak wordt aangeduid met school dinners. Ook de zondagse lunch wordt vaak sunday dinner of sunday roast genoemd. De term lunch is dus eigenlijk niet heel gebruikelijk.

Afternoon Tea

Traditioneel wordt een afternoon tea rond drie uur tot ongeveer vier uur ‘s middags genuttigd. Het was erg populair sinds de 18e eeuw, maar na de Tweede Wereldoorlog verwaterde dit een beetje. De populariteit van de afternoon tea is nu terug, maar meer voor speciale dagen en weekenden en niet meer dagelijks. Kijk hier voor meer informatie over wat een afternoon tea inhoudt.

Tea

Wanneer met tea niet het drankje bedoeld wordt, bedoelen Britten hier de avondmaaltijd mee die vlak na het werk genuttigd wordt. Het is vooral in het noorden van Groot-Brittannië en bij de arbeidersklasse waar deze term gebruikt wordt.

Dinner

Hiermee wordt hetzelfde bedoeld als in de rest van de wereld, namelijk de avondmaaltijd. Dit is echter wel altijd iets aan de formele kant.

Supper

Supper kan ook een avondmaaltijd zijn, maar dan iets informeler dan dinner. Dit is heel belangrijk om te weten als je wordt uitgenodigd voor één van deze maaltijden. Supper kan ook gezien worden als een snack voor het slapengaan. Dit is dan echter weer meer gebruikelijk in de arbeidersklasse, waar het avondeten meestal rond 17.00 uur wordt geserveerd. De meeste mensen hebben dan voor het slapengaan nog een beetje trek.

Britse maaltijden en wat ze betekenen