Dit zijn de gekste en leukste Britse kersttradities op een rijtje. Wist jij namelijk dat de Britten een muntje verstoppen in een kerstpudding?

Kerst wordt overal ter wereld gevierd, maar elk land heeft natuurlijk zijn eigen tradities. Wanneer je voor het eerst kerst gaat vieren in Groot-Brittannië zal je waarschijnlijk flink wat Britse kersttradities tegenkomen, die voor ons gevoel misschien een beetje gek zijn. Toch zijn sommige van deze tradities hartstikke leuk en misschien zie je er wel een paar die je zou willen overnemen. Hier is een lijst met de meest gekke Britse kersttradities waar je misschien nog nooit van hebt gehoord, maar die wel hartstikke leuk zijn.

Britse kersttradities die een beetje gek zijn

Gekke Britse kersttradities

Kerstsokken aan je bed

In Amerika is het normaal om kerstsokken boven de haard te hangen, zodat de kerstman hier cadeautjes in kan doen. In Groot-Brittannië doen ze dit echter net even anders. Hier hangen de kinderen de kerstsokken namelijk aan hun bed. Wanneer ze dan ‘s ochtends wakker worden, heeft de kerstman hier cadeautjes in gedaan.

Kerstavond is voor schoolvrienden

In de UK is het heel normaal om kerstavond (de avond voor kerst) door te brengen met oude schoolvrienden, als een soort van jaarlijkse reünie. Dit kan gebeuren middels een feestje thuis tot met elkaar afspreken in een lokale pub. Aangezien kerst meestal met vrienden wordt doorgebracht, is dit de manier voor veel Britten om contact te houden met hun vrienden. Dit kunnen huidige vrienden zijn, maar ook vrienden van de middelbare schooltijd of zelfs eerder.

Father Christmas

In tegenstelling tot Amerika, waar er over Santa Claus wordt gesproken, heet de kerstman in Groot-Brittannië Father Christmas. En hoewel velen denken dat dit dezelfde persoon is, is dit toch niet helemaal waar. Santa Claus is oorspronkelijk door Nederlanders naar Amerika gehaald en is afgeleid van Sint Nicolaas, de bisschop van Myra waarvan we de geschiedenis allemaal wel kennen. Father Christmas is afgeleid van een eeuwenoud heidens figuur met een groene mantel en een krans van hulst, die de komst van de lente symboliseerde. In de loop der jaren zijn we deze twee figuren als één persoon gaan zien en daar is niets mis mee. Lees hier meer over de oorsprong van Father Christmas.

“Happy Christmas!”

Je hebt het vast wel eens in Britse kerstfilms voorbij zien komen. De Britten wensen elkaar geen Merry Christmas, maar wel een Happy Christmas.

De toespraak van de Koningin

Met de kerst houdt de koningin altijd een toespraak. Ze blikt hierin terug op het afgelopen jaar en spreekt haar steun uit naar de Britten voor het komende jaar. In 1932 is koning George V hiermee begonnen. De toespraak is een belangrijk onderdeel van de Britse cultuur en wordt jaarlijks door miljoenen Britten bekeken.

Een muntje in de kerstpudding

Kerstpudding is een soort fruitpudding die in Groot-Brittannië wordt gegeten tijdens het kerstdiner. De pudding wordt meestal gemaakt met krenten, rozijnen, pruimen, wijn en verschillende kruiden. In de pudding wordt een munt (maar soms ook een boon of gedroogde erwt) gestopt. Het zou de persoon die hem vindt geluk brengen.

Mince pies

Mince pies zijn kleine gebakjes, gevuld met krenten, gedroogd fruit, kruiden en specerijen. Het eten hiervan is een populaire traditie in het Verenigd Koninkrijk. Mince pies zijn een enorm belangrijk onderdeel van een Britse kerst en kerst zal dan ook niet compleet zijn zonder deze kleine gebakjes.

Een pantomime bezoeken

Naast het bezoeken van een kerstmarkt, is een kerstpantomime zeer populair om naartoe te gaan. Een kerstpantomime, in de UK ook wel een ‘panto’ genoemd, is een muzikale comedyshow die gezinnen vaak in de kerstperiode gaan bekijken. Zo’n pantomime combineert vaak bekende sprookjes of verhalen met drag en popmuziek en ze zijn enorm populair bij de Britten.

Nativity plays

Een nativity play is een schoolvoorstelling waarbij het kerstverhaal door kinderen wordt nagespeeld. In Amerika wordt dit vooral door religieuze scholen gedaan, maar in de UK is dit nog veel populairder en doet bijna elke school hier aan mee.

Wat zijn jouw favoriete Britse kersttradities?