Snak je naar Groot-Brittannië, maar zit dat er dit jaar niet in? Beleef dan de sfeer van het oude Engeland op het Dickens Festijn Deventer.

Elk jaar is het een traditie. Het Dickens Festijn Deventer! Een enorm sfeervol evenement, middenin het mooie en historische Bergkwartier. Fans van de boeken van Charles Dickens kunnen twee dagen lang hun hart ophalen. Maar ook voor mensen die de boeken niet kennen, is het een fantastische ervaring!

Al zo’n 15 jaar ga ik ieder jaar in december naar het Dickens Festijn in Deventer. Eerst met mijn moeder, toen met mijn man en nu met mijn dochter erbij. Ieder jaar is het weer ouderwets genieten! Letterlijk ouderwets, want het is echt alsof je terug in de tijd gaat.

Terug in de tijd op het Dickens Festijn

De binnenstad van Deventer wordt één keer per jaar helemaal afgesloten, zodat de straten kunnen worden omgetoverd tot een 19e eeuwse Engelse stad. Meer dan 900 personages uit de Charles Dickens boeken zul je die dag rond zien lopen.

Scrooge, Oliver Twist, Mr Pickwick, zwervers, carol singers, weesjes, ganzenhoeders, deftige heren op ouderwetse hoge fietsen en marktlui, echt alles kom je er tegen. Zelfs Queen Victoria kun je spotten, maar dan moet je wel héél goed opletten.

Alles is prachtig versierd, overal staan kraampjes met mooie spulletjes en je kunt de heerlijkste traditionele Britse hapjes en drankjes kopen. Gepofte kastanjes, warme broodjes beenham, warme chocolademelk of gluhwein, het eten op het Dickens Festijn is één van de redenen dat ik geen jaar oversla!

Proef de sfeer

Algemene informatie

Het Dickens Festijn wordt altijd vlak voor kerst, op een zaterdag en zondag gehouden van 11:00 tot 17:00 uur. Op de website kun je de actuele date bekijken.

De entree is gratis, maar let op: afhankelijk van hoe laat je komt, kan het behoorlijk lang duren voordat je echt binnen bent. De rij is een aantal straten lang en iedereen wordt in groepen binnen gelaten. Wil je zonder stress binnenkomen en niet al te lang hoeven wachten? Ik heb een aantal tips voor je, zodat je zonder stress van Dickens Festijn Deventer kunt gaan genieten.

  • Kom met de trein! Niet alleen Deventer gaat terug naar de 19e eeuw, maar ook de parkeergelegenheid. Met de auto komen, dat is echt een heel slecht idee. Alle straten zijn namelijk afgesloten en Deventer is zo goed als niet te bereiken met de auto. Heb je een paard en wagen, dan zit je gebakken! Maar voor iedereen die dat niet heeft, raden we het openbaar vervoer aan. Het station is op korte loopafstand van de wachtrij. Volg gewoon de menigte en dan valt het niet te missen.
  • Wil je toch echt met de auto komen, parkeer dan ergens buiten de binnenstad en ga te voet of met de bus verder naar het station. Ik kan je uit ervaring aanraden om aan de IJssel te parkeren en dan het pondje te pakken naar de overkant om te voet verder te lopen naar de binnenstad. Ook leuk voor kinderen!
  • Kom vroeg! We hebben de allerbeste ervaring met een aankomsttijd van ongeveer 10 uur ‘s ochtends. De rij is dan nog niet heel lang, de doorloop is sneller en ook al ben je al ruim voor 11 uur bij de ingang, je wordt gewoon binnengelaten. Hoe later op de dag, hoe langer je staat te wachten. Dit kan uiteindelijk oplopen tot een dikke anderhalf uur.
  • Neem geen buggy of kinderwagen mee. De wachtrij is zeer druk en beslaat de hele straat. Je staat behoorlijk op elkaar en kinderwagens of buggy’s zijn dan ontzettend onhandig. Mijn tip is om kinderen in een draagzak te doen, of indien mogelijk zoveel mogelijk zelf te laten lopen. Wil je toch een kinderwagen of buggy meenemen, zorg dan dat je echt vroeg in de rij staat.